Csillag születik és ami mögötte van- Avagy véleményem az új tehetségkutató műsorról

2009.11.04. 18:01 | Lestat a vámpír | Szólj hozzá!

Sajnálatos módon meg kell szakítanom a Superman sorozat ismertetését és kivesézését egy kis bejegyzés erejéig, de úgy érzem ez sürgősen kikívánkozik belőlem. Aki az elmúlt hónapokban itthon tartózkodott és akár csak egy 15 perces reklámblokkot végignézett az ország kedvenc sorozata (Anyátok közt...) két epizódja között az tudhatja, hogy újra képernyőn látható a nagy sikerű(?) tehetségkutató műsor, ahol újabb nevezők mutathatják meg, hogy mire képesek és akár még hírességeké is válhatnak a későbbiekben. Ezt a műsort fogom a következő sorokban elemezgetni és a véleményem, nos nem épp pozitív. Szóval ahogy Fábry mondaná blogunk szolgáltató jellegét megőrizve lássuk is, hogy it gondolok én erről az egész felhajtásról.

Tehát akkor miről is szól ez a műsor. Aki eddig azt hitte, hogy itt új tehetségek felfedezése, új sikertörténetek elindítása, vagy akár csak minőségi produkciók bemutatása a cél az tegye fel a kezét. Azon kevés naív ember akik feltette az most menjen be a fürdőszobába és fejelje meg magát a falitükörben, mert a műsor rohadtul nem erre megy ki és még a célok között is eléggé hátul kullog amit írtam. Az egyik fő cél természetesen a szombat esti nézettségmutatók uralása, mert a kereskedelmi televíziózás már csak ezen az elven működik. Ehhez pedig, mint már kis országunkban többször is bebizonyosdott az USA-ból és Nagy Brittaniából licenzelt tehetségkutatók éppen tökéletesek. Ugyanis sem a Megasztár, sem a Csillag születik nem saját találmány, jól bejáratott alapon működnek és a kitalálóik jó pénzért szépen el tudták őket adni a világ többi részén futó csatornáknak. Köszönjük meg tehát ezeknek az uraknak és hölgyeknek, a minden szempontból kifogásolhatatlan, remek, magas színvonalú tv-s szuperprodukciókat amikkel már sokadik éve árasztják el villanydobozainkat.

Egyébként már megint elkalandoztam kicsit, nézzük hát meg mi célből büntetnek minket az új Csillag születik évaddal. A nézetség mellett fontos cél természetesen, hogy a bejutott kedvenceinkre bizony lehet 300 Ft-os SMS-ek formájában szavazni, amiből mit nem mondja rohadt sok pénz folyik be a csatornának, amiket aztán agysejtpusztító celebes műsorokra tudnak elkúrni (szeretett exminiszterelnökünk után szabadon) ami persze csak az emberek javát és a TV kanálisok mögött álló pénzemberek bukszájának teletömését szolgálja. És ha már itt tartunk a Csillag születik fontos célja egy bizonyos "új celebgeneráció" kitenyésztése, akiket aztán majd el lehet adni a Vacsoracsatában, vagy az orbitálisat hasalt Celebműszakban, vagy pedig ki lehet őket rakni Dél-Amerikában, vagy Afrikában (a próbálkozás dícséretes, de visszahozni kár volt őket...). Aztán majd a new generation celebek is be fognak állni a már bejáratott celebek közé celebnek (de utálom ezt a szót basszus, de nekünk ezt is feltétlen át kellett venni az amcsiktól, nem majmolja már őket az egész ország így is). Ugyanúgy csatornakompatibilisek lesznek (értsd: eladják magukat bárhová ha pénzt látnak), bár ezt mondhatnánk egy úgy is, hogy elkurvulnak.

Hogyan érik el ezeket a célokat a készítők? Egy tökéletesen bajáratott és működőképes alapkoncepció szerint. Először is ki kell választani két az adott országban népszerű műsorvezetőt, akikkel szinte bármit el lehet adni. Nálunk ez a két ember a megairritáló és maximálisan túlfoglalkoztatott Stohl Buci és az egyébként tényleg dekoratív megjelenéssel rendelkező Ördögh Nóri lett. Ördögh Nóri karrierje egyébként igazi reteklubbos sikersztori, a csaj ugyanis a kb. nulla nézettséggel futó Kölyökklubból került fel milliós nézettségeket produkáló "szuperprodukciókba", bár megjegyezném ő is túl sokat van képernyőn, ahhoz képest, hogy mennyire ért a műsorvezetéshez és mit ne mondjak az újságos standoknál is túl sokszor látom, hogy épp a magánéletét osztja meg valamelyik hulladék bulvárlappal.

Természetesen a műsor lefolyása is a megszokott módon történik. Az első adásokban mindig az úgynevezett válogást láthatjuk, ahol a műsorba bekerülő (olykor tényleg) tehetségek mellett megnézhetjük a nagy fenoménokat, hadd röhögjön egy jót a magyar, ha már a fizetése úgyis csak arra elég, hogy a villanyládát bámulja. Tehát ez az a rész, amikor a kedves vágók jóvoltából nevethetünk a tehetségtelen, minimális önkritikával sem rendelkező, agyatlan bénákon, akik azt hitték, hogy tudnak valamit amit valójában nem. A másik pedig az amikor egy olyan ostoba és röhejes, olykor egyenesen gáz produkcióval állnak elő amit még nem látott a világ. Csak azt nem vették figyelembe, hogy nem is akart. Itt még nem szeretnék belemenni a részletekbe, egy külön bekezdésben majd a "csillagok" is megkapják a magukét.

A szerencsétlenekt és a leendő celebeket persze egy "szakértő" zsűrinek kell elbírálnia, ami (ugye nem lepődtünk meg) minimum 2, optimális esetben teljes létszámú hírességekből áll. Valódi, szakmai jellegű hozzáértés persze nem szükségeltetik, elég csak az névjegykártyára firkantott foglalkozás. Ez persze kitűnő alkalom a bulvárlapoknak, akik több oldalas cikkekben kérdezhetik meg celebzsűrieink véleményét a versenyzőkről, így még véletlenül sem csinálva nekik igyenreklámot, sőt ez remek lehetőség arra, hogy versenyzőink személyes kedvencként elevickéljenek az épp nyilatkozó híresség farvizén. A sajtó természetesen a kiscsillagokat is meginterjúvolja, főleg családi és egyéb tragédiák után kutatva, amik majd részvétsms-ek százait hozzák az ifjú celebpalántának. Az idei Csillag születik zsűritagjai a következők: Oroszlán Szonja (nem túl szép és nem túl tehetséges) színésznő, Fáy Miklós kritikus (az egyetlen jó arc a csapatban, ő mer egyedül beszólni és ő a legszigorúbb is, ami azt jelzi, hogy neki legalább tényleg van valamiféle kritkai érzéke), Hernádi "Heti Hetes" Judit Jászai Mari díjas színésznő (ő is elprostisodott már régen) és Szirtes Tamás a Madách Színház igazgatója és főrendezője (és a legtehetségesebb ember a zsűriben, bár kritikusnak nem épp a legjobb sajnos). Nekem igazából egyetlen egy nagy bajom van a zsűrivel. Nem képesek negatív kritikát elmondani. Ez a múlt szombati adásból tökéletesen kiderült. Ugyanis kedves zsűrink minden produkció végén szép és dícsérő szavakkal illette az épp színpadon lévő versenyzőt, majd pedig a pontozásnál lesújtó 4 pontokat adtak az előbb még dícsért illetőnek. Hernádi egyébként valószínűleg még meg is sértette a repülős srácot (aki bár jó abban amit csinál nem vagyok biztos abban, hogy neki ott lett volna a helye), azzal, hogy a 10 pontot (aminél látványosan felcsillant a gyerek szeme) 8-ra módosította. A zsűri tehát nem túl sok mindent ér, azonban azt kívánom, hogy mégis inkább ők döntenének, mint az SMS-eket bombázó 14-16 éves lányok.

Most pedig a teljesség igénye nélkül lássunk párat az idei "tehetségek" közül. Kezdjük a Big Family-vel akik valljuk be nem túl népszerűek, de sajnos szerintem sokan nem értették meg, hogy mi is volt az ő előadásuk. A Big Family valószínűleg az egyetlen polgárpukkasztásra szakosodott családja. Az egész produkció arról szól, hogy ők a nézők iszonyatára játszanak és azt tökéletesen teszik. A produkciókon annak ellenére, hogy helyenként még kidolgozatlan és a repertoárt is fejleszteni lehetne én jól szórakoztam, mindig is értékeltem a polgárpukkasztást, főleg azért, mert ez így ebben a formában sok embernek nem fér bele a kis, átlagos értékrendjébe. A Big Family pedig olyat mutatott ami humoros és szórakoztató és persze, hogy borzasztó nézni, de a cél is ez volt. Nem feltétlenül egy ilyen műsorba valók, de csak így tovább!

A válogatás fenoménjaira is ki kell térni, mert ott is voltak érdekes produkciók. Itt a gagyi szekcióban is sok kedvencem van (ezt persze ne úgy értsétek én is hazazavartam volna őket az első pillanatban) lássuk most ezeket. Jót nevettem például sz alkesz, Maunika Show-ba is kompatibilis fogazattal rendelkező vidéki fickón (paraszton, bocsi előre is), aki két korsót igyekezett kiüríteni egyszerre és sokszor felmerült bennem a kérdés, hogy a báttya miből gondolta, hogy ez az ivócimborákon kívül valakit is érdekel és miből jött az ötlet, hogy ezzel nevezzen a Csillag születikbe. Vicces volt még a 70 feletti bácsika is aki operát ment be énekelni, aztán megállt a közönségnek háttal és a zsűri egy kicsit túl erősen küldte el. A gitáros fickó egész egyszerűen borzalmas volt, ahogy nyekeregtette és cibálta a gitárt, gáz de nagyon. Amin még nagyon röhögtem az a béna srác volt akinek hátulról egy egész lánycsapat szurkolt hátulról (de, hogy mire?), és borzasztó hamisan énekelt és borzalmasan mozgott a színpadon és amikor a zsűri ezt megmondta neki, akkor fokozatosan tűnt el az arcáról a mosoly. A sok majom Jacko imitátor pedig csak szimplán röhejes volt.

A bejutók között is van olyan akinek vagy akiknek nem lenne ott a helye. Az egyik az az elb*szott glam punk zenekar, akik egy nemes egyszerűséggel hallgathatalan számmal jutottak tovább, borzasztó rosszul néznek ki, zenei tehetségből sem jutott túl sok és a mai napig gondolkozom azon, hogy vajon miért is engedte őket tovább a zsűri. A másik ilyen a hétvégén is továbbjutott Strokes. Az a produkció amivel bejutottak az akkor jó volt és újdonságnak hatott. De az igazság az, hogy a színes botokkal zenét ütögetünk és ez jó szintű produkció teljesen egyszeri dolog. Ha egy előadásukat láttad akkor láttad mind. Én szombaton majdnem bealudtam rajtuk, ezért inkább elugrottam zuhanyozni. Az agyonajnározott Horvát Tamásnak legjobb esetben is csak átlagos a hangja, de úgy tűnik most ő lesz a tinilányok kedvence, a magyar "zekefron" féle nyálgép, akinek bulvárkarrierje már a bejutásakor elindult a "nagy dráma" miatt, hogy a testvére nem juthatott tovább.

Akiket sajnálunk: Soldiers Crew, ők egy igazán eredeti és humoros táncprodukcióval jutottak be, szombaton pedig nagyon jó technikáról tettek tanúbizonyságot. Nekik kellett volna tovább jutnia nem a Strokes-nak. A táncoscsajok nem voltak rosszak, de túl jók sem de inkább ők, mint az unalmas színes botos csapat. Ami pedig abszolút kiábrándító, felháborító ésidegesítő, hogy az ezerszer pokolba kívánt SMS szavazás miatt a Csillag születik legtehetségesebb versenyzője Balogh Brigitta kiesett. Ő indult az előző szezonban is ott is kiesett sajnos, de ő nem adta fel és nyilvánvaló tehetsége (és kellemes külseje) mellett munkát is ölt bele: képezte a hangját és folamatosan gyakorolt. A Jennifer Hudson dal csodálatos volt tőle, egéytelmű, hogy tovább kellett mennie. Most egy Whitney Houston dal adott elő, az eredeti színvonalát elérő módon. De sajnos ő kiesett és ismét az első elődöntőben ami teljesen nyilvávalóan megmutatja, hogy az ország (de legalábbis az SMS nyomkodók) közízlése hol van (a béka sokszor emlegetett testrésze alatt), és azóta sem változott. Elég csak meghallgatni a dalait és akinek van füle az észlelheti, hogy miatta esetleg talán nézni is érdemes lett volna a műsort.
https://www.youtube.com/watch?v=Jv68VaddeI4
https://www.youtube.com/watch?v=Bzspavk0tmA
https://www.youtube.com/watch?v=c-bQZ-hdY68

Azt hiszem ezek alapján eléggé érthető, hogy milyen véleménnyel vagyok a tehetségtelenségkutató műsor irányában. Nem feltétlenül van igazam, de szerintem elég közel járok hozzá, vitatkozni meg mindig lehet csak nem mindig érdemes. A Superman 3 pedig hamarosan következik.
 

A bejegyzés trackback címe:

https://lestatavampir.blog.hu/api/trackback/id/tr51500556

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása