Star Wars V.-A Birodalom visszavág

2009.09.20. 11:44 | Lestat a vámpír | Szólj hozzá!

George Lucas 1977-es filmje a Csillagok háborúja- Az új remény egy csapásra hatalmas siker lett és rajongók millióit állította mega mellé. A film a díjátadókon is remekül szerepelt, 7 Oscar-díjat is elvitt a rangos gálán (főleg technikai díjakról van szó természetesen, de jelölték a legjobb film díjára is). Evidens volt tehát, hogy a közönség kíváncsi az űrbeli mese folytatására, ami meg is érkezett 1980-ban a Birodalom visszavág személyében. A filmet George Lucas egyetemi tanára Irvin Kershner rendezte meg, egy kissé más megközelítésben, de egyáltalán nem gyengébben, sőt a legjobb Csillagok háborúja epizód született meg KErshner kezei között.


A Galaktikus birodalom elképesztő megtorlásokba, kezd és a lázadók maroknyi seregét végigüldözi a galaxison. A lázadók a félreeső és lakatlan Hoth bolygón rendezik be főhadiszállásukat remélve, hogy a Birodalom itt nem akad nyomukra. Azonban egy kutatódroid rátalál a támaszpontra. A Birodalom elsöprő erejű támadást indít, a lázadóknak menekülni kell. Két csapatra oszlanak, Han, Leia és Chewie elszöknek a Birodalom elől és a Bespin-en keresnek menedéket. Luke pedig elindul megkeresni az utolsó élő Jedi-lovaggal Yoda mesterrel. A mester kitanítja a fiút, aki elindul megmenteni a barátait, és szembenéz magával Darth Vader-rel. Egy sötét igazságra is fény derül...


Az Új remény életre keltett egy legendát, amit a Birodalom visszavág minden várakozáson felüli teljesítménnyel folytat. Mai napig a legjobb elkészült Star Wars film. Sötét hangulatával, elképesztő csatajeleneteivel és megoldásaival, minden rész fölé emelkedik, a film végső fordulatáról pedig még maguk a színészek sem tudtak. A film eleji csatajelenet, látványos, technikai erődemonstráció, az akkori filmes technológiát teljes mértékben kihasználja, sőt tovább is fejleszti azt. A színészek játéka szinte kivétel nélkül javult az előző részéhez képest, pedig ott is teljesen korrekt volt, egyedül Mark Hamill talán az aki nem mutat fejlődést és gyengébb, mint a többiek. A zene ismét zseniális (John Williams ugyebár) és itt hallhatjuk először felcsendülni a legendássá vált Birodalmi indulót ami Darth Vader zenei témája is egyben. Han Solo és Leia hercegnő kezdődő kapcsolata remekül van bemutatva, a csipkelődések, viták és a csók mind bájossá teszik a kettejük közötti kapcsolatot. A BIrodalom visszavág humora is kifejezetten kellemes, nyoma sincs az új trilógia bárgyúságának. 3PO humora inkább a fanyar vonalat képviselik, a fentebb már említett Han-Leia románc pedig tényleg ritka bájos. A látvány messze az első rész fölött, 1980-ban ilyet letenni az asztalra alighanem felülmúlhatatlan teljesítmény. A parancsnoki csillagromboló impozáns látványa, mellé a már említett Imperial March szinte állandósuló alkalmazása (ebben az epizódban hangzik el legtöbbször a filmtörténelem talán legismertebb zenei témája) pedig olyan sötét atmoszférát teremt, ami teljességgel magához láncol. Az pedig, hogy a végén a BIrodalom aratja le a győzelem babérjait, külön meglepetés és újítás lehetett a '80-as évek filmiparában ahol mindig a hős nyert. Vitán felül ez a legmagasabb nívójú Csillagok háborúja film.


És, most, mint tettem azt az előző résznél ismét leírom személyes élményemet a filmmel kapcsolatban. Az Új remény többszöri megtekintése (minimum 10) után kíváncsi lettem a folytatásra. Ezt az epizódot is rengetegszer tekintettem meg egymás után. Együtt izgultam a lázadókkal a Hoth-i csatán, megismertem Yoda mester a Dagobah rendszerben, és elhűlve néztem Han Solo lefagyasztását, és elképedve néztem Luke és Vader párbaját, aminek a végén én magam sem hittem el azt az igazságot amit Vader nagyúr mondott el a fiának. Obi Wan visszatérésének rendkívül örültem, bár szelleme inkább csak a harmadik epizódban kap jelentősebb szerepet. Kijelenthetem, hogy a Birodalom visszavág is ugyanolyan kedves a szívemnek, mint az előző (és a többi) epizód, viszont én is ezt tartom a leginkább kiemelkedő résznek az összes közül. A forgatóköny, a látvány, a hangulat ebben a részben a legjobb és itt végre hitelesen ábrázolják a karakterek fejlődését és érzelmeit.


Mind a mai napig a legsötétebb és legjobb Star Wars mozi ami elkészült. Zseniális és szintén nagy kedvenc.

Százalékot az előző epizódnál leírt okok miatt szintén nem kap.

A bejegyzés trackback címe:

https://lestatavampir.blog.hu/api/trackback/id/tr431394264

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása