Star Wars VI.-A Jedi visszatér

2009.09.21. 15:55 | Lestat a vámpír | Szólj hozzá!

A Birodalom visszavág végén (mint a címe is mutatja) a gonosz Galaktikus Birodalom győzött. A harmadik rész a Jedi visszatér címet kapta (az eredeti elképzelés szerint a cím a Jedi bosszúja lett volna, de Lucas azt mondta, hogy egy Jedi sosem állna bosszút senkin). Az előző két epizód elképesztő méretű rajongótábort szerzett magának, ezért a film forgatása hétpecsétes titok volt. Mindenki úgy tudta, hogy egy Blue Harvest című horrorfilmet forgatnak, így tartva távol a rajongók hadát. A forgatókönyv részleteit is teljes titoktartás övezte, sok eseménnyel még maguk a szereplők sem voltak tisztában. A csel bejött és a filmet teljes nyugalommal forgathatták le.


A Birodalom győzött, a lázadók szétszéledtek a Galaxisban. Han Solo-t egy Boba Fett nevű fejvadász, lefagyasztott állapotban Jabba a Hutt gengsztervezér palotájába szállítja (ahol alapjában véve csupa zene, buli, móka és kacagás az élet, feltéve, hogy az ember vendégként tartózkodik ott és nem fogolyként). Leia hercegnő kísérlete Solo kiszabadítására kudarcot vall, elfogják őket. Megérkezik azonban, immár megerősödve Luke Skywalker és kiszabadítja barátait. Eközben a Birodalom egy új Halálcsillag építésén munkálkodik, ahová maga a Sötét Úr az Uralkodó is ellátogat, hogy a befejzést sürgesse. A Lázadók totális offenzívát indítanak az új fegyver ellen. A végső csata az Endor holdnál zajlik le, földön és űrben egyaránt. Luke pedig ismét szembekerül apjával Darth Vader-rel.


A sötét hangulatú Birodalom visszavág-gal szemben itt egyértelműen a fiatalabb célközönség lett megcélozva. Luke akciózása a Tatooine homokdűnéi között igazán látványosra sikerült, végre láthattunk ereje teljében lévő Jedi-lovagot harc közben. Az ewok-ok szerepeltetése is egyértelműen a kisebbeknek szól, az aranyos, mackószerű lények bátran harcolnak ugyan a rohamosztagosok ellen, de jelenlétük sokszor már idegesítőbe hajlik, az eredeti elképzelés a wookie-kal jobb lett volna. Az űrcsata nagyon látványosra sikeredett még mai szemmel is, ötletes megoldások és az akkori technológia teljes mértékű kihasználásának tárházait adják azok a jelenetek. A párbaj Vader és Luke között egy kicsit rövidre sikeredett, igazán nyújthatták volna még. Obi Wan Kenobi is visszatér és feltárja a teljes igazságot Darth Vader-ről (az eredeti elképzelés szerint Obi Wan feltámadt volna és megküzdött volna az Uralkodóval, de Alec Guiness sosem tartotta sokra a Star Wars-t és a körülötte kialakult hisztériát). A zene ezúttal is lenyűgöző, a film csúcspontja és a filmzenéé egyaránt a Császár tróntermében lezajló beszélgetés, amikor Vader és Palpatine együtt próbálják meg áttéríteni Luke-ot a Sötét Oldalra. A revüjelenet igazából nélkülözhető lett volna, de rövidsége miatt nem sok vizet zavar. A színészek játékával igazából semmi gond nincs, egyedül Mark Hamill gyenge még mindig, igazából érthető, hogy miért nem sikerült neki úgy befutnia ahogy Ford-nak. Összességében ha az apró hibáit elnézzük (márpedig el szoktuk) akkor méltó befejezése a filmtörténelem egyik legnagyobb, legizgalmasabb, legszebb filmtrilógiájának. Gratulálok Lucas úr ön jelesre vizsgázott. Remek film akár csak az elődjei.


És most ismét egy kis személyes. Egyértelmű, hogy az előzmények nagy sikert arattak az 5 éves önmagamnál. Látni akartam tehát a befejezést, ami pontot tesz az űrháború végére és bevallom egészen a Yoda és Obi Wan szelleme közötti beszélgetésig bíztam benne, hogy Vader hazudott és nem ő Luke apja. A megtekintéssel csak annyi volt a gond, hogy a csokicsempész ismerőstől kapott kazettán csak az első két film volt rajta így tehát várnom kellett. De végül egy hónap után megvolt a film természetesen szintén másolt VHS-en, minden digitális felújítás nélkül. Akkoriban még nagyon aranyosnak találtam az ewok-okat, ma már inkább agyonütném párukat szívlapáttal, de ez egy 5 éves gyerektől elnézhető. A fénykardpárbajt szájtátva néztem végig, az űrcsatát szintén. Amikor viszont abban a híres jelentben lekerül Vader nagyúr fejéről a maszk nem tudtam mire számíthatok. A maszk alól egy öregember nézett rám- akinek összeégett arca és sápadt bőre be kell vallani kicsit visszataszító (mint maga Vader is félelmetes, ámde a lélegeztetőgép hangja és a cyborg alkatrészek egyértelműen visszataszítóvá teszik egy kicsit)- aki csak utoljára látni akarta a fiát a saját szemével. Ilyenkor tért végleg vissza a jók közé (nem hiába A Jedi visszatér a film címe) miután elpusztította sötét mesterét. Jó volt az ifjú Skywalkert is végre akcióban látni Jabba homoksiklóján. Jabba-nál gusztustalanabb és undorítóbb lény pedig igazán kevés van a világon. Összességében én nem csalódtam az utolsó részben és ezt is ugyanúgy szeretem, mint az összes többi részt, csak én mindegyik részt másért. Ezt pl. Luke akciózásáért és a történet lezárásáért és a Sötét Nagyúr jó útra téréséért.


Teljesen méltó lezárás, nagyszerű akárcsak a trilógia többi darabja. Szintén nagy kedvenc.

A bejegyzés trackback címe:

https://lestatavampir.blog.hu/api/trackback/id/tr881397175

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása