Keresztapa 3.

2009.10.24. 14:00 | Lestat a vámpír | Szólj hozzá!

 

A Keresztapa 2. része, amellett, hogy minőségben talán még a világhírű, abszolút TOP listás első epizódot is felülmúlta (szerintem igen) a díjkiosztó ünnepségeken is kifejezetten jól szerepelt: a Filmakadémia szobrai közül szám szerint hatot harcolt ki magának és egyéb díjak terén is meglehetősen jól áll. Ezért furcsa, hogy a harmadik, a trilógiát és a történetet lezáró epizódra egészen 1990-ig kellett várni. De hát végül megérkezett az utolsó epizód is, ami a legvitatottabb minőségű darab a Keresztapa sorozat történetében. Azt pedig, hogy mennyire méltó lezárása a filmtörténelem legnagyobb és leghíresebb családregényének mindenki döntse el maga.

A Keresztapa 3 bár valóban a leggyengébb része a trilógiának filmként egyáltalán nem mondható rossznak vagy gyengének. Félreértést elkerülendő igenis remek film ez csak egész egyszerűen nem képes elérni a nagynevű és nagyhírű elődjei színvonalát. Ettől eltekintve maximálisan elégedettek lehetünk, méltó lezárása a sorozatnak és sok ma készült filmet is messze felülmúl. Nem tudjuk mi az oka a színvonalcsökkenésnek, talán az, hogy túl sok idő telt el a két epizód között, vagy a modern idők szele hozta ezt magával de nem is ez a lényeg.

A történet ott folytatódik ahol a második rész abbamaradt (az évszámbeli eltérést nem számítva). Michael Corleone továbbra is azon fáradozik, hogy a maffiacsaládból végre törvényes és legális vállalkozást alakíthasson ki. És még sosem volt ennyire közel a sikerhez. A Keresztapa 3 tulajdonképpen a hajdani maffiavezér megváltástörténete. Michael ugyanis itt csak közvetetten szól bele a maffia ügyeibe, bár még mindig ő a Don, de már inkább a legális üzleti világ érdekli. És az egyház. Egyházi kitüntetést is kap és a megváltásért el akar fogadni egy  megtiszteltetést ami az utolsó lépés lenne ahhoz a családot végleg tisztázza. Civilben pedig a lánya életét egyengeti. Ahhoz viszont, hogy minden egyenesbe jöjjön új Don-t kell választani aki továbbviszi a családot, remélhetőleg a helyes irányban. Ő lenne Vincent Sonny törvénytelen fia, aki törvénytelen viszonyba keveredik első unokatestvérével Mary Corleone-val.

Az igazi hibája a filmnek egyedül csak, az, hogy nem áll össze annyira, nincs jelen annyira az a kohéziós erő ami az előző két részt jellemezte. Ettől függetlenül zseniális mozi és a trilógia talán legérzelmesebb, legdrámaibb és úgy vélem legszebb epizódja. Itt már Michael a családja iránt táplált emóció kerülnek a középpontba az üzlet és a politika helyett. És a vallás.

Bár a vallásosság a Keresztapa korábbi részeiben is jelen volt, de nem ilyen erősen, mint itt, ahol tulajdonképpen Michael önmegváltásának egyik eszköze. Azt pedig már kevesen tudják, hogy I. János Pál halála mind a mai napig is hatalmas rejtély. Tényleg csak 33 napja volt pápa amikor meggyilkolták és sokan már abban az időben is a Cosa Nostra-val vagy a Szabadkőművesekkel hozták kapcsolatba a merényletet. A film ere is mutat egy variációt.

Na térjünk át a technikai részletekre. A fényképezés, az operatőri munka maradt a régi színvonalon, a színvilág szintén a korábbi részeket idézi. Ebben tehát maradt a régi. Ahogy az első rész naturális erőszak ábrázolásához is visszatértek Coppola-ék. A helikopteres leszámolás pedig jó ötlet és kifejezetten jól is néz ki.

A zenét ezúttal is Nino Rota jegyzi, a már megszokott minőséggel, ismét tökéletesen segít az igazi Keresztapa hangulat megteremtésében.

Mint ahogy a színészek játéka mellett sem lehet ezúttal sem szó nélkül elmenni. A trilógiának már eddig is védjegye volt a remek színészi teljesítmény Marlon Brando-tól az utolsó statisztáig. Itt sincsen másképp. A legjobb alakítást ezúttal is Al Pacino szállítja, aki a karatere változásait is megoldja, sokkal érzelmesebb és emberségesebb Don-t játszik, mint az eddigiekben. Szeretetét a családja és főleg a lánya iránt le lehet olvasni az arcáról és a szeméből. Akit még feltétlenül ki kell emelni az Talia Shire aki Connie-t alakítja, aki időközben a család Matriarchája és Don Corleone elsőszámú támasza lett. Ő is igazi, nagy alakítást nyújt. Akárcsak Andy Garcia, aki Santino törvénytelen fiát alakítja. Olyan, mint az apja forrófejű, vad. Erőszakos. Sofia Coppola viszont tényleg elég vérszegény és gyengécske alakítást nyújt, de csak a többiekhez képest, azt a díjat pedig nem érdemelte volna meg. Meg különben is, Arany Málna díjat adni egy Keresztapa filmnek alighanem emberiségellenes bűn.

Na és így a végére. A Keresztapa 3 bár tényleg kevésbé sikerült jól, mint a sorozat eddigi részei, egy érzelmes, drámai és szép megváltástörténet, ami méltó lezárása a filmtörténelem legnagyobb és legjobb trilógiájának.

95%

 

A bejegyzés trackback címe:

https://lestatavampir.blog.hu/api/trackback/id/tr651471761

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása