A Büntető(1989)

2009.09.18. 17:53 | Lestat a vámpír | Szólj hozzá!

Mint azt már párszor említettem a Megtorló című képregény a popkultúra válasza volt az emelkedő bűnözésre és a bűnözői agresszióra. Az első filmadaptációra mégis 1989-ig kellett várni. Pedig Frank Castle története hálás téma lehetne filmen, hiszen nincs különleges képessége csak harctéri tapasztalata, találékonysága és ügyessége, na meg jó kis felszerelése. A képregények pedig igazán tudnának alapot szolgáltatni egy jó akciófilmhez. De mindegy, mert '89-ben elkészült ez a film és a Megtorló (itt téves fordításban Büntető) debütált a filmen is.


Frank Castle-t családját megölték, miután egy pikniken tanúi lettek egy maffialeszámolásnak. Lassan 5 éve már, hogy egy titokzatos magát Büntető-nek nevező alak gyilkolja a város gengsztereit. Egy rosszfiú sem lehet biztonságban tőle. 5 év alatt 125 bűnözőt tett már el láb alól és az áldozatok száma éjről-éjre növekszik. Eközben egy titokzatos japán bűnszövetkezet a yakuza véres harcok árán folyamatosan átveszi az olasz maffia érdekeltségeit New York City-ben. Hogy a végső győzelmet elérjék elrabolják a maffiavezérek gyerekeit. Vajon hagyja-e az az ember aki megbünteti a bűnösöket, hogy szenvedjenek az ártatlanok? Lecsap-e az új bűnszövetkezetre a Büntető néven ismert alak. Viszont van egy ember aki úgy véli tudja kicsoda a titokzatos Büntető. Ez az ember egy nyomozó, Frank Castle egykori társa...


Nos a Büntető című film igazi old-school '80-as évekbeli akciófilm. Természetesen a tökéletességtől olyan messze áll, mint Magyarország az Euró övezettől, de ezeket a filmeket nem is azért kedveljük. A hangulata egész egyszerűen fantasztikus. Sötét, borongós elkeseredett. A film képi világa is erre játszik rá, anélkül, hogy agyon lenne szűrőzve. A képregényben ismert brutalitás hanyagolása miatt sem érheti szó a ház elejét, van itt kérem minden földi jó: szamurájkard a gyomorba, lándzsával falra szegezés, fejlövéstől két irányba repülő szemüveg, kés a fejbe. Szóval igencsak korhatáros moziról van szó. Az akciók erősek, de bullet-time-ra, lassításokra, egyéb modern, divatos dolgokra ne is számítsunk, ez klasszikus akciófilm. Akciófilmként tehát maximális teljesít a Büntető, a Megtorló című képregény adaptációjaként viszont már kevésbé. Sajnos itt nincs koponyás póló, nem is értem miért hiszen az hozzá tartozik a figurához (viszont a kés markolatán ott van szóval teljesen nem hanyagolták el). Itt nincs a címszereplőn kívül egyetlen ember sem aki szerepelne a képregényben, sőt itt még golyóálló mellényt sem használ. A többi nagyjából stimmel. Sajnos viszont ez a film sem mentes a korabeli "B"-kategóriás (mert nem is érdemes tagadni, ez a film bizony kőkemény B mozi, mozitermet csak a kazettaszállító kamion ponyvájának résén keresztül látott, és nem is állta volna meg a helyét moziban) filmek gyermekbetegségeitől, amik főként az alacsony költségvetésből fakadnak. A levegőben repülő kések, nyilak, dobócsillagok látványa nevetséges, és a verekedős jelenetek is amatőrnek tűnnek egy Bourne csapda-hoz képest. A zene teljesen átlagos, de a film sötét, borongós hangulatára ügyesen rásegít. A Büntető felszerelése pedig (koponyás póló és golyóálló hiánya ellenére is) elképesztően dögös, a fél házat garázzsal eladnám egy olyan faszányos csizmáért és motoros szerkóért, mint ami Dolphi-n feszül (max bele kéne nőnöm Very Happy ). A színészi játékról felesleges beszélni is, mert ez nem egy olyan fajta film amiben ez a momentum lényeges lenne.


Frank Castle szerepébe először a filmvásznon Dolph "Svédacél" Lundgren bújhatott, némi hajfestés után. Játszania nem is kell, elég csak keményen, v. amikor a családjára gondol reménytelenül és szomorúan néznie (ez is inkább csak a szemén látszik mintsem a mimikáján). Viszont hatalmas termetével, sötét bőrkabátos alakjával, marcona arckifejezésével egyszerűen uralja a filmet, alkatilag ő a tökéletes Megtorló. Beszélnie nem kell sokat, kevés mondata is többnyire egy rövid tőmondat és/vagy beszólás (személyes kedvencem:-Te őrült vagy Frank. -Nem! -Nem? Akkor 125 halott ember 5 év alatt az mi? -Teljesítmény!). Louis Gassett Jr. ilyenkor csúcson volt a (szerintem bűnrossz) Vasmadarakkal itt egy nyomozót alakít, inkább átlagosan.


Na szóval a Megtorló első debütálás a film világában egy sötét hangulatú, régimódi, dögös akciómozi lett, teljességgel szerethető alkotás B kategóriás mivolta és ebből fakadó hiányosságai ellenére. Igazi klasszikus a maga nemében és ne felejtsük el: Ha bűnös vagy, halott vagy!

82%

A bejegyzés trackback címe:

https://lestatavampir.blog.hu/api/trackback/id/tr791391123

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása