A Megtorló(2004)-Extended Cut

2009.09.18. 17:44 | Lestat a vámpír | Szólj hozzá!

A Megtorló karakter vászonra vitele igazából nagyon egyszerű (is lehetne), mert nincs semmi szuperképessége, hanem csak harci tapasztalatára, józan eszére, fizikai erejére és ügyességére támaszkodik. Ezért furcsa, hogy eddig csak 3 szinte teljesen eltérő adaptáció készült belőle és nem terebélyesedett egy Batman féle franchise-á a Megtorló filmvászonbéli szereplése. Pedig a képlet egyszerű lenne, csak egy akciófilmet kell csinálni. Az 1989-es adaptációnál ez is történt, igazi old-school, '80-as évekbeli akciómozi született, annak minden előnyével (és lássuk be minden hibájával és gyermekbetegségével, de mint B-kat. akciófilm 10/10). Utána valahogy nem nagyon lehetett hallani a Megtorló filmes terveiről, mígnem 2004-ben a Die Hard 3 forgatókönyvét is jegyző Jonathan Hensleigh szállította a 2. adaptációt.


Frank Castle egy FBI ügynök. Épp visszavonulna és átkerülne irodai munkára, de az utolsó akciójába hiba csúszik, Howard Saint (a maffia bankára és legnagyobb pénzmosója) kisebbik fia meghal. Bosszúból Saint megöleti Castle-t és az egész családját. De Castle nem hal meg. Visszatér és miközben megpróbálja kideríteni az FBI ügynök kilétét aki feldobta a családnál, ahol csak tud keresztbe tesz Saint-éknek. A gengszterek egyik bérgyilkost küldik rá a másik után, de a siker elmarad. Egyre terhesebb az immár nyilvánosság előtt is visszatért Castle jelenléte. Frank pedig már tervez, fegyverkezik és végez. Mindenkivel végez.


A történetet igazából nehéz ennyiben leírni, mert főleg a bővített változatban jóval hosszabb és bonyolultabb ennél. Maga a sztori jó, van benne pár ügyes (de sajnos pár nagyon kiszámítható) momentum és csavar. Külön öröm pedig, hogy hangulatával, megoldásaival a '80-as éveket igyekszik visszaidézni. A robbanások, durrogtatások teljesen eredetiek, nincs minimális CGI sem. A relatíve alacsony költségvetésből (33 millió) nagyjából mindent sikerült kihozni. A hangulat is elég sötét lett (bár a War Zone és a '89-es változat sötétségét meg sem közelíti), erre elegendő példa az, hogy bár Floridában játszódik, nem igazán fog minket elkapni a tipikus színes ing, strand, napfény Miami Vice féle fíling. A bővített változat amiről itt szó van 20 perc extra játékidőt ad hozzá a már amúgy is elég hosszú mozihoz. Egy teljesen új szál is került bele, Frank vadászik az őt feldobó aki FBI-osra, akinek kiléte egyébként egy percig sem meglepetés, még magát Castle-t sem lepi meg. A többi új jelenet pedig a történet homályosabb foltjairól rántja le a leplet (honnan szerzi Saint az info-t, a kubai fivérek szélesebb körű bemutatása, motivációk stb...). A film megjelenésekor sokan főleg a képregény rajongói támadták a filmet, hogy túl sok hangsúlyt fektet a drámai szálra, túl sok benne a párbeszéd és kevés az akció. Csak arra nem gondoltak, hogy ezek egy esetleges folytatásban még előkerülhetnek, hiszen itt még csak azt láthatjuk, hogy hogyan lesz egy profi bűnüldözőből a Megtorló. Szóval a drámai szállal semmi baj nincs, hogy megértsük, hogyan és miért születik a Megtorló ahhoz pedig nagyon is kell. Thomas Jane (aki mostanában egyre felkapottabb színésszé kezd válni) elég jól teljesít, drámai jelenetekben gyengébb egyedül egy picit, bár termetre ő sem az akit el lehetne képzelni, mint Megtorló (az Lundgren), de a hangja kétségtelenül megvan hozzá. John Travolta sem játszik rosszul, de azért az ő nevét nem ez alakítás fogja megjegyeztetni, de az tény, hogy jól áll neki a gonosz figurája. Rebecca Romjin játsza a slampos pincérlány Joan szerepét, minden smink nélkül, de így sem sikerül neki csúnyának v. elhanyagoltnak kinéznie. A poénos kínzás tényleg jópofa, Dave piercingtelenítése pedig kellően brutális. A film sava borsát azonban az Orosszal való verekedés adja, ami bár hihetetlenül komolytalan, valahogy mégis cool, bár abban biztos vagyok, hogy ezt még maga a rendező sem gondolta komolyan (az pedig, hogy a TV-ben ezt a jelenetet 30 másodpercesre vágták, mindent elmond a kereskedelmi csatornák korhatár miatti balf*aszkodásáról). A soundtrack kellően metal-os lett gond nincs vele egy szál sem.


Összességében egy kedvelhető, '80-as filmek akciófilmjeit visszaidéző alkotás született aminek ha sikerül megkedvelnünk még a hibáit is elnézzük.

80%

A bejegyzés trackback címe:

https://lestatavampir.blog.hu/api/trackback/id/tr161391106

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása