A király nevében

2009.10.02. 22:38 | Lestat a vámpír | Szólj hozzá!

Nos Uwe Boll rendező úr neve lassan már Ed Wood-i "magasságokban" szárnyal, ezt pedig "remek" filmjeivel érte el amit megszámlálhatatlanul ont, főleg a számítógépes játékok rajongóit kényszeríti hangos zokogásra. Mellesleg valószínűleg Jedi-lovag is, ugyanis eddig még bármilyen celluloidhulladékra talált forgalmazót, sőt egészen nagy neveket sikerül megszereznie "alkotásaihoz" amit a Jedi elmetrükkön és tudatbefolyásoláson kívül nem sok mindennel lehet magyarázni. A király nevében tulajdonképpen már fejlődést mutat, sikerült mínuszról a számegyenes közepére felküzdenie magát. A Király nevében elvileg a Dungeon Siege nevű játék adaptációja lenne, hogy mennyire hű azt a játék nem ismerőjeként nem tisztem megítélni, tehát ez a feladat a rajongókra vár. Viszont már az elején kimondom, hogy az egész mozi egy iszonyatos nagy Gyűrűk ura lenyúlás.


A mozi egy Farmer (micsoda fantáziadús név, Istenem, komolyan ezt még én sem hiszem el) nevű farmerről szól, aki boldogan éldegél szép feleségével és fiával. Mellesleg Farmer (Aragorn) bizony királyi sarj, de mégis a földet túrja, mert csak. Egy nap aztán vad krúgok (orkok) rohanják le a környéket akiket egy gonosz varázsló Gallian (Szauron) irányít varázslat útján. A krúgok végig gyilkolják és fosztogatják a vidéket, páncéljukat és felszerelésüket pedig valószínűleg a helyi Gyűrűk ura jelmezkölcsönző lerohanásakor szermányolták. Elrabolják Farmer feleségét, a fiát pedig megölik. Ezért aztán természetesen bosszúhadjáratra indul. Bajtársaival Norick-kal (ő talán az egyetlen karakter aki nem hasonlít a Gyűrűk urából senkire vagy csak én nem figyeltem) és Fallow-val (Legolas) pedig egyenes belerohannak az Uralkodó (ő pedig az Első lovag Artúrjára hasonlít) és Gallian/Szauron hatalmi harcába. Aztán itt van még a király varázslója Merick (Gandalf) is, aki hősünk múltját fogja majd felfedni, meg egy gagyi párbajban harcol Gallian/Szauron ellen. Neki pedig van ám egy lánya is Muriella, aki igazi harcos amazon, mondhatnánk, hogy Éowyn. A kis megmentő csapat aztán belefut egy erdei manó csapatba akiket Elora (Galadriel) vezet. A történet természetesen semmi meglepetést nem tartalmaz, ezek után minden tovább megy a maga útján ahol győz a jó Farmer/Aragorn pedig elfoglalja a jól megérdemelt trónját.


Már a történet fentebbi rövid ismertetőjéből látszik, hogy mennyire pofátlanul nyúlja Boll a Gyűrűk urát. Pedig ez még csak a hibák egy kis része. Most nézzük szépen sorban a többit ("Hosszú lesz és nem fogod élvezni" :D). Bizony a film kimondottan hosszú, elképesztően vontatott és unalmas. Mellesleg még rossz is de erről majd később. A történet iszonyatos lassan folydogál, erősen kitaposott (értsd:kegyetlenül sablonos) medrében. Az unalom már fél óra után kiül minden ember arcára, és elalvás ellen egyedül a tényleg szép tájak váltakozása tesz. Meg Leelee Sobieski combjai de ez már más kérdés:D. A forgatókönyv is el lett ám szúrva rendesen. Ilyen bugyuta, gyermeteg, agyatlanul megírt párbeszédeket és szövegeket a '40-es évek kisköltségvetésű filmjei óta nem hallott a nagyérdemű. Tényleg elképesztően szánalmas a szövegkönyv (is). Nem hiszem, hogy akár egy közékori fantáziavilágban így beszélne egyáltalán valaki. A csatajelenetek ha nem is olyan elborzasztóak és igénytelenek is, mint a Bloodrayne-ben (másik Boll klasszikus ugyebár), de gagyik. Az meg, hogy Farmer/Aragorn harc közben állandóan gyomronrúgja az ellenséget már ötödszörre is unalmas, nem, hogy egy több, mint két órás filmben végig, minden csatajelenetben.. Az pedig, hogy Farmer/Aragorn kopasz Bruce Lee-ként parasztgúnyában küldi a keleti harcművészeteket a sötét középkorban pedig csak simán röhejes. A színészek minimálisan sem illenek a szerepükbe, tényleg csak a nevük miatt vannak itt, a többi meg úgy látszik a készítőket nem is érdekelte. Egyedül Liotta-t emelném ki aki egyenesen pocsék alakítást nyújt. Mint egy hiperaktív, belőtt ripacs rohangál a filmben a röhejes varázsló köpenyében, élete legsza... legszánalmasabb alakítását nyújtja, mint Gallian/Szauron. Kristianna Loken úgy látszik a Terminátor 3 óta Boll egyéni múzsájává csúszott le, és állandó üdvöskéjévé, mint minden filmjében itt is szerepel sajnos. Az effektek épphogy kint vannak a gagyiból, de a gázból még nem igazán sikerült kiemelkedniük. Trehány munka. Egyedül pár csatajelenet sikerült jobban, biztos akkor készültek amikor Boll kávézni vagy cigizni volt és legalább sutyiban valami nívót is akartak tenni az anyagba. A pofátlan Gyűrűk ura lopás a látványvilágban is jelentkezik, a krúgok páncélja egyértelművé teszi a lenyúlást. A karakterek szintén ezt az érzést erősítik. A zene viszont nem a már említett klasszikust lopja, sajnos, mert ha ez történik, lehet, hogy nem lett volna ilyen pocsék.


Egy szó, mint száz ez a film is gyenge lett, de a többi Boll klasszikushoz (létezik egyáltalán ez a fogalom??) képest igazából nézhető, csak ki kell bírni anélkül, hogy elnyomna az álom. Tele van hibákkal és unalmas és gáz, de még mindig a német rendező legjobban sikerült munkája. Az igazi gáz az az, hogy ez egy rendező legjobb munkája lehet. Nézhető, nézhető (max. egyszer), de ez még mindig kevés egy jó filmhez. Ez sajnos inkább gyenge Na kedves direktor úr, kettessel átment, aztán tűnjön a szemem elől!

20%

A bejegyzés trackback címe:

https://lestatavampir.blog.hu/api/trackback/id/tr591424000

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása