Sherlock Holmes (2009)

2010.02.06. 18:14 | Lestat a vámpír | Szólj hozzá!

A Sir Arthur Conan Doyle fantáziájából kipattant Sherlock Holmes talán a leghíresebb detektívregényhős a világon, de mindenképpen a legnépszerűbb közülük, Miss Marple és Poirot is csak utána kerülhet szóba. Mindez nem véletlen egyébként, (saját korában) meglepően egyedi figurát alkotott meg Doyle, egy olyan detektívet, aki a saját józan eszét, logikáját, emberismeretét, remek megfigyelőképességét és saját elemző technikát alkalmaz nyomozásai során. A regények nagy sikerrel fogytak, Conan Doyle gyakorlatilag halhatatlanná vált általuk, akárcsak a figurák, Sherlock Holmes, Dr. Watson és Moriarty professzor.

A filmvilág ahogy kell, természetesen hamar felfigyelt rájuk és megszülettek az első filmes próbálkozások. Mára pedig se szeri se száma a Holmes feldolgozásoknak, ezeknek a többsége persze (lévén a krimi mára szinte teljesen TV-s műfajjá vált), alacsonyabb költségvetéssel és kisebb nevekkel dolgozó tv filmek. Időnként persze születtek mozifilmek is a témában, de egy-két kivételtől eltekintve (A sátán kutyája) vagy buktak anyagilag, vagy a minőségükkel volt probléma.

A Sherlock Holmes filmeknek mára teljesen tipizálódtak, akár azt is mondhatnánk, hogy tulajdonképpen egy kaptafára készülnek és igazunk is lenne. Ezen próbáltak meg most változtatni. A rendezést nem más kapta, mint Guy Ritchie, aki nem csak arról híres. Hogy Madonna exférje volt (tudom pár embernek most újat mondtam), hanem arról, hogy olyan filmeket tett le a nagyérdemű elé, mint pl. a Blöff. Utána kiderült, hogy a nemrégiben a Vasember-rel ismételten csúcsra ért Robert Downey Jr. fogja életre kelteni a híres detektívet, a partnere pedig Dr. Watson szerepében Jude Law lesz. Majd pedig megérkezett az előzetes ami engem eléggé levett a lábamról, és felkeltette a figyelmemet az addig engem teljesen hidegen hagyó film irányába. A trailer egy tökös, szórakoztató, amolyan igazi Guy Ritchie-s felfogású és hangulatú filmet sejtetett. Akkor még senki nem sejtette, hogy ismét csalódni fogunk.

Pedig sajnos ezúttal is ez történt. Az új Sherlock Holmes sajnos Guy Ritchie „leglájtosabb”, legcsaládbarátabb és leggyengébb filmje lett. A próbálkozás természetesen dicsérendő, hogy a kissé ódivatúvá és ellaposodott figurát megpróbálják modern köntösben, a korábbi adaptációk sallangjait  levágva, úgy Casino Royale-osan életre kelteni. De amíg azt a próbálkozást méltán megérdemelt siker koronázta (mind anyagilag, mind kritikailag), esetünkben inkább csak anyagi sikerről beszélhetünk.

Az új Sherlock Holmes ugyanis eléggé el lett szúrva a várakozásokhoz képest. Az örömteli, hogy végre megszabadultunk, a tv filmek kockás kabátjában és sapkában pipázgató, nyugodt öregúr karaktertől, de a készítők túlzásba estek, az a figura akit itt kapunk ugyanis nemhogy a korábbi filmek karakterével nem egyezik, de még a könyvbeli detektívre sem hasonlít. Sherlock Holmes ugyanis sosem volt egy ilyen alpári bunkó alak, mint itt, mint ahogy külsejét elhanyagoló, slampos csövesre sem emlékeztetett ezelőtt. Mindig kifogástalan öltözékű és csiszolt modorú, felső középosztályból származó angol férfi benyomását keltette. A Downey Jr. által megformált karakter, leginkább egy birmingham-i szénbányász fiára emlékeztet. Szóval egy mondatban összefoglalva: ez a Sherlock, nem az a Sherlock Holmes akinek vártuk. És bizony hiba.

Az egy dolog, hogy derék nyomozónk az öklét is használja, hiszen erre a regényekben is sor került, de ez a Blöff-ből honosított előre megtervezem a z ütéseket és tökéletesen végrehajtom őket harci stílus itt már erőltetettnek hat, és messze nem olyan cool, mint ahogy azt a rendező úr elképzelte.

A gond viszont ott kezdődik, hogy az új Sherlock film, nem csak itt mutat hiányosságokat, hanem egyéb területeken is elvérzik.

Mint pl. a forgatókönyv, ami a figura elszúrásán kívül is gyengének mondható. Maga a sztori sokkal rövidebb, mint a mozi hossza, sok az üresjárat, a lapos, unalmas és felesleges jelenet. Egyszerűen túl van nyújtva, az egészet le lehetett volna zavarni egy jó 1,5 órában és akkor talán még a néző is jól járt volna. Egyes események könnyebben kiszámíthatóak, mint az elkövetkező választások eredménye, sokszor hamarabb jöhetünk rá dolgokra, mint a híres detektív, Conan Doyle és világa azért ennél jobb történetekre adhatna lehetőséget, kár, hogy az alkotók nem tudtak vele élni és csak a semmit nyújtották, több, mint 2 órában.

Amibe viszont nem lehet belekötni az London digitális technikával megtámogatott látképe. Sokkal sötétebb (és valószínűleg valósabb), hangulatosabb, komorabb képet kapunk az angol fővárosról, de a Sweeney Todd-hoz azért még nagyon fel kéne nőnie, ebben a témában ugyanis a Burton filmjében ábrázolt városkép az abszolút etalon. De itt is vannak gyéren világított sikátorok, csatornák és soha ki nem sütő nap.

A bunyókkal sincs különlegesebb baj, de extra sem, tipikusan a mai divatnak megfelelően, kézikamerával felvett, gyors vágásokkal tűzdelt akciószcénákat kapunk, és ezek legalább látványosak, de láttunk már jobb munkát is (Bourne Ultimátum), igaz rosszabbat is (Quantum csendje).

A zene egyszerű, de hangulatos, kb. 3 féle tételt lehet megkülönböztetni, ezen a téren totál átlagosan teljesít Sherlock Holmes úr modernkori kalandja.

Még egyetlen nagy problémára hívnám fel a figyelmet a mozival kapcsolatban. Mégpedig arra, hogy ami megmenthette volna, vagy legalábbis jobbá tehette volna az is hiányzik belőle. Ez pedig nem más, mint Guy Ritchie sajátos humorú, kemény, de mégis cool stílusa. Ebből valószínűleg a stúdió kérésére és a korhatár miatt kellett visszább vennie, de rosszul sül el. Az a cool filmecske amit az előzetes sejtetett sehol sincsen, a túlnyújtás és az unalmas jelenetek miatt. Néhol persze szórakoztató ahogy kell, csak az a kár, hogy azokat a jelenteket már ellőtték a trailer-ben. Pedig kár volt ezt a ziccert kihagyni, az egész megbocsátható lett volna ha a rendező sajátságos látásmódjával készül el, mert így még a reboot-olt Holmes karakter is illett volna a filmbe.

A szereplőgárdát sem érheti panasz, elég nagy neveket sikerült leszerződtetni az új szériához (ez most már biztosra vehető a pénzügyi siker tekintetében). Robert Downey Jr. hiába nem a valódi Sherlock Holmes-t játssza az alakítása kifogástalan, remekül tud bunkót játszani. Law sem rossz Watson doki szerepében, de nem az itteni teljesítményével fog bevonulni a filmtörténelembe.

Az előzetes várakozásokkal szemben nagy csalódás az új Sherlock Holmes film, a karakter el lett baltázva és hiányzik belőle a Guy Ritchie-s hangulat. Végső értékelésemben azt is figyelembe vettem, hogy nem akárki rendezte és nem akárkicsoda színészek játszanak benne, nem épp akárhogy. De sajnos a film így sem jó, a rendező eddigi leggyengébb munkája, túlnyújtott, hosszú, helyenként unalmas és messze nem olyan laza, mint ahogy azt vártuk. Az Avatar-hoz képest pedig egyenesen eltörpül, ami ugyebár a tavaly év vége és az idei év elejének legnagyobb blockbustere. Így azt kell mondanom Pély Barna után szabadon: ez sajnos nagyon kevés, ebbe az erős mezőnybe. Mélyen a várakozásokon alul teljesített.

 

40%

A bejegyzés trackback címe:

https://lestatavampir.blog.hu/api/trackback/id/tr861734587

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása