Szárnyas fejvadász (Blade Runner)

2009.09.16. 16:04 | Lestat a vámpír | Szólj hozzá!

"A 21. század elején a Tyrell Társaság a robotok evolúcióját a Nexus-szakaszba léptette..." A sci-fi filmeknek (és irodalomnak) mindig is kedvelt témája volt az embernél erősebb, értelmesebb gépek számtalan jobb és rosszabb próbálkozás született már a témában, gondoljunk csak a jobbak között a Terminator első két részére, a Mátrix-ra, a 200 éves emberre, a rosszak példának pedig itt van a tömény ZS kategóriás "remekmű" a Támadás a robotok szigete ellen. Van azonban egy film ami mindezeket felulmúlja: a Blade Runner, vagy ahogy Magyarországon ismert a Szárnyas fejvadász.

A Nexus-6 osztály androidjai küllemre teljes hasonlóságot mutatnak az emberekkel, ám intelligencia, erő és ügyesség terén messze felülmúlják teremtőiket. A genetikai mérnökök biztonsági megfontolásból mindössze 4 éves élettartammal ruházták fel a replikánsokat, ha ennél tovább élnének képesek lennének megtanulni az emberi érzelmeket és nem lehetne megkülönböztetni őket alkotóiktól.

2019-re az emberiség meghódítja a kozmoszt. A replikánsok a világúr kolonizálásának közkatonái: bányákban robotolnak, katonaként harcolnak, vagy éppen társaságot nyújtanak az emberi tengerészgyalogosoknak és egyéb olyan feladatokat teljesítenek amelyek kockázatosak vagy visszatetszők az emberek számára. A Nexus-6 androidok azonban lázadni kezdenek sorsuk ellen és hosszabb élettartamot követelnek. A Roy Batty által vezetett csoport visszatér a Földre és megkísérel eljutni a Tyrell társaság főmérnökéhez, aki reményeik szerint képes átírni genetikai kódjukat. A rendőrség egy veterán fejvadászra (blade runner-re) bízza a lázadó replikánsok kiiktatását: Rick Deckard feladata megtalálni és megsemmisíteni a Nexus-6-osokat.

A Szárnyas fejvadász minden szempontból úttörő remekmű és minden idők legjobb filmjei közé tartozik. A komoly filozófiai problémákat és morális dilemmákat boncolgató sci-fi érzékenysége, intelligenciája, merészsége és elmélyültsége nem csupán a műfajon belül számít ritka érdemnek, de azon kívül is ritkaságszámba megy. Pedig egy kifejezetten lassú folyású, sötét, komor nyomasztú hangulatú filmről van szó, ami egy kifejezetten sötét jövőt mutat meg a nézőnek. Ebben a világban a hivalkodó neonreklámok és hatalmas felhőkarcolók között, a soknemzetiségű emberek között mesterséges élőlények dolgoznak helyettünk. Az érzelmeket leszámítva mindenben jobban nálunk, és ha a 4 éves élettartami korlát nem létezne és elsajatítanák érzelmeinket akkor a replikánsok minden szempontból felsőbbrendűvé válnának nálunk. A főszereplő Deckard is rájön erre miközben a mesterséges lényeket üldözi, egyikükbe még bele is szeret. A filozófia és az erkölcsi problémák végig ott vannak a moziban és itt bizony a néző is gondolkodásra van kényszerítva, mert a mondanivalót bizony nem egyszerű feldolgozni főleg, mert nem a ma oly' divatos leegyszerűsítetten szájbarágós módon adagolja a rendező Ridley Scott. Hihetetlenül komoly és komor sci-firől van szó. De a Szárnyas fejvadász nem lehetne az ami Vangelis csodálatos zenéje nélkül, ami engem első alkalommal furcsa mód nem fogott meg, de azóta láttam párszor a filmet és felismertem a zsenialitását. A nyomasztó hangulatot tökéletesen erősíti és maga a zene is áraszt egy sajátos szomorú atmoszférát. Emellett egyébként fantasztikusan gyönyörű is, főleg Rachel dala, vagy amikor a mozi végén a zuhogó esőben a replikáns Batty megmenti Deckard életét és mondataival ráébreszti azt, hogy milyen értelmetlen is az élete, és aztán a csodálatos, szőke félisteni lény önként választja a halált... Csodálatos és bizony képes könnyeket is csalni az ember szemébe.

Sajnálatos módon 1982-ben sem a közönség, sem a kritkusok nem voltak felkészülve egy ilyesféle mozira és a mozi anyagi szempontból is kínos bukásnak bizonyult. Az őt megillettő státuszt csak évekkel később az éles szemű filmrajongóknak köszönhetően nyerte el. Utólag emelték kultikus státuszba a művet és a mozi végső fordulata azóta is vita tárgya. A növekvő érdeklődést látva 1992-ben kiadták a felújított változatot, 2007-ben pedig a 25. évforduló alkalmából kijött a rendezői verzió is amellyel végre a film minőségéhez méltó formában került forgalomba. A sors iróniája azonban az, hogy bár abszolút TOP10-es film a Szárnyas fejvadász anyagilag eddig minden formában és kiadásban megbukott, ami nagyon szomorú és intő jel is egyben. Ma már valahogy nincs szükség az ilyen komoly témákat taglaló, értékes filmekre és ez engem mélyen elkedvetlenít.

A Szárnyas fejvadász valóban messze a világ egyik legjobb filmje és egy csodálatos, egyedi mestermű, Ridley Scott ezidáig legjobb munkája amit legalább egyszer mindenkinek illene látnia.
100%

A bejegyzés trackback címe:

https://lestatavampir.blog.hu/api/trackback/id/tr141386498

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása