Film TOP 10-A 10 legjobb film

2009.11.20. 15:45 | Lestat a vámpír | Szólj hozzá!

Szeretnék hosszabb bejegyzéssel életjelet adni magamról, de ezt jelenleg sajnos nem engedhetem meg, mert most egyé irányú elkötelezettségeim vannak, amiket kénytelen vagyok teljesíteni, ha azt akarom, hogy jó legyen a szóbeli érettségim (az írásbelim 94%-lett) is (bár az ma volt, de még vissza kell menni az eredményekért) meg hasonló elfoglaltságok sajnos, tehát alig van időm most a blog-gal foglalkozni. (Aki egy levegővel el tudja mondani az első mondatot az nyerhet egy tábla csokit :D) Így most egy kissé rövidebb írást teszek közzé ami arról szól, hogy az én BEST listámban melyik 10 mozgóképes alkotás szerepel. Tehát most egy felsorolás fog következni és pár mondatban össze is szeretném foglalni, és meg szeretném indokolni, hogy miért tartom az adott alkotást ennyire nyagyra és mivel lopta be magát a szívembe. Én többnyire minden filmet a műfajuk szerint értékelek és aszerint, hogy mennyire felelnek meg a zsáner sajátosságainak és minden műfajban van egy ilyen listám. Ez pedig kb. az összesítés, tehát a többi TOP 10 vezetőit tartalmazza Akkor lássuk a listát:

1. Halálsoron:
Az abszolút első helyezett nálam, és furcsa, hogy sokáig nem voltam hajlandó megnézni. Amikor viszont végre megtettem azonnal magával ragadott és elvarázsolt. Hosszú, monumentális alkotásról van szó, ami Stephen King nagyszerű regényét veszi alapul, de azt, hogy ilyen jó lett az főleg a magyar gyökerekkel is rendelkező Frank Darabont-nak köszönheti. Mindig is szerettem az érzelmes és érzelmekre nagy mértékben építő és ható filmeket. A Halálsoron pedig a legjobb közülük, szívszorító, magával ragadó és a legtöbb emóciót ez az alkotás váltotta ki belőlem és nem szégyellem bevallani, hogy még én is tudok sírni a végén. Ha legkedvencebb filmemet kérdezik csont nélkül ezt mondanám.

2. Keresztapa 2:
A világ legjobban megalkotott gengszterfilmje, korhű, hangulatos, elképesztő erejű dráma az üzeltről, a politikáról és a hatalomról. És arról, hogy az egyre nagyobb hatalom hogyan változtatja meg, hogyan deformálja egy jó ember jellemét, hogyan teszi tönkre és öli meg a kapcsolatait és, arról, hogy juthat el egy férfi odáig, hogy megöli az édestestvérét. Lehengerlő színészi alakítások, csodálatos képi világ, nagyszerű zene, remek történetvezetés mindkét idősíkban. Ha nem láttam volna a Halálsoron-t most a Keresztapa 2 állna az első helyen, teljesen megérdemelten.

3. Keresztapa:
Az első rész, sokan a világ legnagyobb és legjobb filmjének tartják, de én a második részt kicsit feljebb értékelem. Igazából ugyanazokat lehetne leírni ide, mint a második részhez, de azért kiegészíteném. A régi gengszterek régi világának romantikus ábrázolása egy olyan korban amikor még a szervezett bűnözés világában is ismerték a hűség, a becsület és a család fontosságát. Marlon Brando pedig nagyszerűen alakít.

4. Szárnyas fejvadász:
Ridley Scott hátborzongató jövőképe, olyan csavarral a végén amiről azóta is vitatkoznak a rajongók és a filmesztéták. Mély erkölcsi kérdések boncolgatása, az ember istenkompleyusának pellengérre állítása, mindez elsöprő erejű látvánnyal támogatva, a jövőbeli városkép azóta rengeteg hasonló műfajú moziban visszaköszönt már és Vangelis csodálatos zenéje teszik a Szárnyas fejvadász-t a sci-fi műfaj királyává és csodálatos filmmé.

5. Az ördög ügyvédje:
Elgondolkodtató, olykor misztikus és hátborzongató thriller a jog világából. Már elve az is szimbolikus jelentéssel bír, hogy a Sátán a jog, a jogászok világán keresztül támad. Al Pacino itt is elképesztő alakítást nyújt Lucifer szerepében, nem csoda, hogy ő az egyik legnagyobb élő színész. Akit érdekelnek a vallásos témájú filmek szintén tegyenek vele egy próbát, nem hiszem, hogy meg fogják bánni.

6. Ragyogás:
Stephen King reménye alapján. A film története bár meglehetősen hűtlenül kezeli az alapanyagot (ezért akadt ki az író és készíttette el később a saját elképzeléséhez hű, ámde meglehetősen amatőr TV-s változatot), de remek alkotás. Horror-hoz képest nagyon hosszú játékidő, az elsőtől az utolsó pillanatig feszült cselekmény, erős, félelmetes hangulat és Jack Nicholson az őrület esszenciájaként. Művészi igénnyel elkészített, klasszikus horrorfilm, ha a Szárnyas fejvadász volt a sci-fi királya akkor a Ragyogás a horroré.

7. Szemtől szemben:
Ötletes, lassú, de mégis izgalmas akció-dráma Michael Mann rendezésében. Az ő munkáit sokan épp a lassúságuk és kevés akciótartalmuk miatt kritizálják, szerintem épp ezek a legjobb tulajdonságaik. Az akciók látványosan és jól koreografáltak, ügyesen vágva. Amellett pedig egy történelmi pillanat is fűződik a Szemtől szemben-hez mégpedig az, hogy először a filmtörténelem folyamén a két legnagyobb olasz-amerikai színész (gyengébbek kedvéért Al Pacino és Robert De Niro) itt szerepelt először közös jelenetben, a legenda szerint improvizált jelenetben. Nagy klasszikus és Michael Mann eddigi legjobb alkotása.

8. Gyűrűk Ura trilógia:
A legjobb fantasy alkotás J.R.R. Tolkien világhírű regénytrilógiája alapján Új-Zéland csodaszép tájain forgatva. Erős szereplőgárda, a lehető legnagyobb hűség az alaphoz, azelőtt sosem látott csatajelenetek és technikai támogatottság. Szinte már a bemutatásakor klasszikussá vált és nem is érdemtelenül. TOP 10-ben a helye!

9. A remény rabjai:
Szintén Stephen King műve alapján és szintén a magyar származású Frank Darabont rendezésében, ami ezúttal is jól sült el. Tim Robbins élete legjobb alakítását nyújtja, de Morgan Freeman sem szégyenkezhet. Börtönös dráma, érzelmekkel telezsúfolva, de anélkül, hogy giccsbe esne át. Kötelező!

10. Leon a profi:
Bájos kis történet arról, hogy egy furcsa de mégis arnyos kislány hogyan változtatja meg egy profi, hideg, kiégett bérgyilkos életét. Kettejük kapcsolata alighanem egyedülálló a filmtörténelemben, Sting dala a végén pedig minden érző ember szívét megfájdatja, pont ugyanúgy ahogy maga a film is. Megható, kedves, bájos, szép film abból az időből amikor még Luc Besson is igazi jó rendező volt. Natalie Portman pedig a Leon után lett igazán felkapott és ennek a filmnek köszönheti, hogy ott tart ahol most. Alapvető kultuszfilm.
 

A bejegyzés trackback címe:

https://lestatavampir.blog.hu/api/trackback/id/tr761539932

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása