A Megtorló-Háborús Övezet

2009.09.17. 16:21 | Lestat a vámpír | Szólj hozzá!

A Megtorló című képregény valójában a popkultúra válasza volt, a '70-es, '80-as években egyre inkább elterjedő és fokozódó bűnözői erőszakra. Azért kellett megjelennie Frank Castle figurájának, hogy legyen vki, aki képes maximális hatékonysággal lecsapni a bűnözőkre és hasonlóan ellenfeleihez őt sem kötik szabályok. Természetes, hogy egy ilyen téma a filmvásznon is hálás lehet. Az első adaptáció 1989-ben érkezett, a méltán híres, felsőfokú végzettséggel is rendelkező Dolph Lundgren-nel a főszerepben. A film akciófilmnek remek, adaptációnak már kevésbé (nincs koponyás póló, golyóálló mellény, bokát verő bőrkabát), de kellemesen brutális és nagyon is szerethető, már-már klasszikus (részletes elemzés később). A következő feldolgozás 2004-ben érkezett, az általam nagyon is kedvelt Thomas Jane főszereplésével. A film szolid siker volt, pedig több is volt benne, mint amennyi a kritikusok szerint volt. Valójában egy '80-as éveket visszaidéző, némi gengszterfilmes beütéssel rendelkező, kellemes akciókkal operáló, helyenként csavaros történetű akciómóka volt. És így 2008-ban elérkeztünk a folytatáshoz, ami, nos ami igazából nem is folytatás, mint azt majd látni fogjuk.


A történetbe 5 év "megtorló pályafutás" után kapcsolódunk be. Castle épp a New York-i maffia egyik nagy találkájára csap le. Az akció természetesen rengeteg halálos áldozattal jár. Viszont becsúszik egy kis hiba, Frank véletlenül megöl egy FBI-ügynököt és az üvegzúzdába küldött rosszfiú is túléli, és Jigsaw (az idétlen magyar fordítással ellentétben a Jigsaw kirakóst jelent és nem fűrészt) néven kezd új bűnözői pályafutásba. Frank a lelkifurdalás miatt meglátogatja a halott ügynök családját, akiket halálos veszély fenyeget, a város új (valójában egyetlen megmaradt) gengsztere, a torz arcú Jigsaw személyében. A Megtorló csak kevés barátjára támaszkodhat, hogy megállítsa a gengsztert és megmentse a családot.


Nos az alaptörténet szinte teljesen ugyanaz, mint a '89-es filmnek. Itt is 5 év után lépünk be a sztoriba. Azt már az elején le kell szögeznünk, a filmmel semmi különösebb gond nincs, jó a mozi. Viszont nem mentes a hibáktól. Az egyik legnagyobb hiba, hogy nincs benne egy valódi robbanás sem. A 2004-es változatnak pont ez volt az egyik legnagyobb előnye, hogy minden valódi volt, nem CGI robbanások tarkították az akciójeleneteket. Itt sajnos igen, nem tudom miért nem lehetett valódi robbanóanyaggal, akárcsak makettekkel (a'lá '80-as évek) dolgozni. A másik hiba, hogy a nagy mészárlások csak az elején meg a végén vannak, nem oszlik el igazán és a közepén előfordul néhány üresjárat is. Ha jobban elosztják az akciókat még jobb lehetne a film. Ezen kívül, mint már említettem más komoly gond nincs a filmmel.


Fentebb említettem, hogy a film nem igazán tekinthető folytatásnak. Nos ez azért van, mert nem is az. A Megtorló témának egy újabb, szám szerint harmadik feldolgozását láthatjuk. Frank Castle itt New York-i ügynök volt, háborús veterán, családapa, egészen addig amíg egy pikniken nem láttak egy maffialeszámolást (szintén a '89-es változat sejlik fel). Bosszúból a maffiózók megölik a feleségét, a fiát és a lányát. Castle ezért kezdi el 5 éves keresztes hadjáratát a bűn ellen. Nem tudom hangsúlyozni, hogy mennyire hasonlít ez a változat a Lundgren félére, ezt személy szerint inkább tisztelgésnek veszem, de az is lehet, hogy, mint a Batman esetén itt is több képregényvonal van és mindkettő azt dolgozza fel.


Na vissza a mozihoz. A film kegyetlenül brutálisra sikerült, van itt minden ami szemnek ingere brutalitás terén: székláb a fejbe, fickó az üvegzúzdában, késsel félbevágott nyak, lándzsa, tűz, szóval a brutalitásfaktorra nem lehet panaszunk. A vér is elég nagy mennyiségben csordogál. A soundtrack tökéletes, pont olyan ami egy ilyen filmhez illő, remek metal nóták hangzanak el. A látványvilág is jó, kellemesen szűrőzött és nincs túlzásba véve sokat ad a hangulathoz. A színészek hozzák a kellő szintet, de többet azért felesleges elvárni, ezt a mozit nem az alakításokért fogjuk kedvelni. Ray Stevenson a Róma című sorozat Titus Pullo-ja elég meggyőző, alkatra majdnem tökéletes Megtorló (szerintem kicsit alacsony ugyan185-nél egy centivel sem lehet több, Jane meg Lundgren pedig efölött voltak), atletikus alkata van, de nincs szétgyúrva (szerencsére). A játékáról elég annyi, hogy tud nagyon keményen, tud rezzenéstelen arccal, és nagyon szomorúan és együttérzően is nézni, Lundgren-nek ennek már a fele is elég volt. Jigsaw kellemesen őrült, bár kicsit túlzásba vitték a piperkőcségét az elején.


Szóval kijelenthetjük a film nem okoz csalódást, pont azt kaptuk amit az előzetes és az előzetes hírek ígértek, másfél óra brutalitást és még egy elég elgondolkodtató kérdést is sikerül feltenni benne (SPOILER: A Megtorló megbünteti a vétkeseket, de ha a Megtorló vétkezik őt vajon ki fogja megbüntetni?SPOILER VÉG). Nyugodtan ki lehet jelenteni, hogy jó a film, egyedül csak azt sajnálom, hogy nincs meg benne az a jó kis '80-as évekbeli fíling, ami az előző két filmbe, de, mint mondtam ez egy újabb feldolgozás és nem folytatás. Tehát egy délutánra amikor felidegesítették az embert nincs is jobb film ennél.

75%

A bejegyzés trackback címe:

https://lestatavampir.blog.hu/api/trackback/id/tr481388649

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása