Star Trek (2009)

2009.10.25. 10:35 | Lestat a vámpír | Szólj hozzá!

Azt már írás legelején be kell, hogy valljam sosem voltam valami hatalmas Star Trek rajongó és amiért a rajongók elátkoznának sosem érdekelt igazából az egész univerzum. Pár filmet persze megnéztem a régi mozis szériából, amiknek nagy része egész jó is volt, de nem értettem soha, hogy mi fog meg rengeteg embert a Trek-ben. A TV sorozatokat meg bevallom őszintén mindig is gyengének találtam. Gagyin sminkelt lények, sokszor átlagon aluli komputeres animáció és tömény unalom, ezek voltak nálam mindig is a Star Trek sorozatok jellemzői. Most viszont itt van egy reboot film ami a filmszínházakban futó sorozatot hivatott újból, a nulláról elkezdeni. Új koncepció, új színészek és mai látvány. Ezt még én sem hagyhattam ki.

A történet valóban a kezdet kezdetétől indul, James Tiberius Kirk kapitány kadét fellőg a flotta legújabb U.S.S. Enterprise nevű hajójára, ami egy Vulkán bolygóról érkezett segélykérést indul megvizsgálni és segítséget nyújtani. Ám amit ott találnak minden várakozásukat felülmúlja. Nero a bosszúszomjas jövőből érkezett romulán úgy akar bosszút állni a flottán ami sok évvel később hagyja majd elpusztulni a bolygóját, hogy egy szingularitás generátorral fekete lyukat hoz létre, ami majd elnyeli a bolygót. Első választása a Vulkán, a félig vulkáni félig ember Spock szülőhazája. Ő és Kirk próbálják megállítani a pusztítást.

A sztori tökéletes alapot biztosít egy újrakezdéshez, sőt talán még felül is írja az eddigi filmek és sorozatok történetét, köszönhetően az időutazásnak. A forgatókönyv egyébként egész jól sikerült persze a Gene Roddenberry által kreált világ erre éppen tökéletes, valamit mindig ki lehet belőle hozni itt ez sikerült is. Persze mivel reboot-ról van szó a főbb karaktereket itt még csak felvezetik, később fognak ők azzá válni, akiket az eddigi filmekben és sorozatokban megismertünk. A film legjobb szereplője egyébként egyértelműen Spock, akit megpróbálnak egy kicsit ellenszenvessé tenni, de aztán fokozatosan egyre inkább megkedveljük a hegyesfülűt.

Ami miatt pedig mindenképp érdemes megnézni az új Star Trek filmet az a látvány. A látvány és a hanghatások. Mondanom sem kell, hogy az eddigi legütősebb és legjobb minőségű trükkökkel megtámogatott Trek mozi. Igazából pont emiatt lett volna érdemes moziban megnézni a filmet, mert a hatalmas űrhajók, a bolygók és az akciójelenetek igazán a nagyvásznon nézhetnek ki ütősnek, az itthoni jóval kisebb képernyő nem tudja azt visszaadni. Ha nem is korszakalkotó, de a mai, modern elvárosoknak megfeleően látványos film született. Az űrhajók felszíne engem kicsit a Star Wars 3. csillagrombolóira emlékeztetett de ez nem bűn, sőt inkább az ottani effektekhez kéne igazodni mindig. Egyébként van itt minden ami jó a szemnek. Látványos űrcsaták, szépen fotózott helyszínek, modern akciófilmekből ismerős, ügyesen vágott, kézikamerás bunyók és dinamikus lövöldözések. A látvány tehát mindent visz, és az igazi erőssége az a filmnek.

A zene sem sikerült rosszul, olyan klasszikus Trekkes.

Új Star Trek sorozathoz pedig új szereplőgárdai is szükségeltetik amit szintén elég erősre sikerült összeválogatni. Chris Pine-ból később nagyon jó Kirk kapitány fog válni az esélye megvan rá és ő is kezd mostanában egyre foglalkoztatottabbá válni már több nagy produkciónál is felmerült a neve. A főgonosz Nero-t Eric Bana alakítja tőle megszokott nívóval. Zachary Quinto volt szerintem a legjobb a filmben, mint Spock és az ő karaktere a legjobb is. Karl Urban is feltűnik vele sem lesz gond a későbbi sorozatban (a bevétel alapján a folytatás garantált). Továbbá a legénységet érősíti még Zoe Saldana aki mostanában úgy tűnik sci-fi-ben utazik főleg, hiszen James Cameron nagy projektjében az Avatar-ban is a főszereplők között találjuk. A fehérneműs jelenetért pedig hálásak lehetünk, végre látnak a trekkerek jó nőt (vicc volt, nyugi :D).

Na szóval a Star Trek reboot véleményem szerint teljes siker, az új sorozat biztosan be fog indulni és ha marad ez a színvonal akkor induljon is én nem bánom. Bár főleg a látvánnyal lehetünk majd elégedettek a többivel sincsen komoly gondom. A sci-fi világot persze nem ez a mozi fogja megváltani és belőlem sem varázsolt egy csapásra Star Trek rajongót, de mindenesetre biztató az eredmény. Nem kiemelkedő, de tökéletesen szórakoztató, nézhető és vállalható science fiction mozi. Csak így tovább.

70%

A bejegyzés trackback címe:

https://lestatavampir.blog.hu/api/trackback/id/tr821473373

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása